Chuť na sladké? Už žádný problém!

Publikováno dne 1. 03. 2013
Lenka Kozáková

Lenka Kozáková mlsá se stévií

Milé dámy nejen XL,

nevím jak Vám, ale mně na všech „dietách“ nejvíc vadí, že mlsání nám zakazují v podstatě už navěky.  A já mám opravdu hodně ráda sladké. Co s tím? Uchylme se k bylinkám!

Možná jste už zaslechly, že se na českém trhu objevila naprostá novinka – Stévia. Tato rostlinka – Stévia rebaudiana Bertoni – pochází z Paraguaye, ale dnes je možné ji pěstovat i jinde. Stévia je 15x sladší než u nás běžně používaný bílý cukr. Proto ji indiáni Guarani užívali a dodnes užívají nejen jako sladidlo, ale i jako regulátor množství glukosy v krvi a dokonce také ke snižování krevního tlaku.

Stévie je k dostání ve formě tablet nebo prášku, který má zelenou nebo hnědou barvu. Jde o sušenou rostlinu k přímému využití – můžete jí tedy osladit třeba čaj nebo kávu, ale nelze jí použít na vaření nebo pečení.

Další formou je přírodní extrakt této rostlinky – bílý rozpustný prášek nebo kapky (např. Stévia DULRI). Jde o nekalorické sladidlo, které nemetabolisuje jako sacharosa či glukosa, a proto s ním můžeme mlsat při všech redukčních dietách, při snižování krevního tlaku, při bezlepkové dietě a vždy tam, kde chceme nahradit cukr jiným sladidlem. Je rovněž vhodným sladidlem pro diabetiky, zejména druhého typu. Vzhledem k jiné chemické struktuře tohoto sladidla je možné jej používat nejen k vaření, ale i k pečení, protože velmi dobře snáší teploty do 200°C.

Vyzkoušela jsem třeba výbornou čokoládovou bábovku a můžu jen doporučit:

květ stévie

Stévie – květ

2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
3 lžíce kakaa
1 hrnek olivového oleje
3 lžíce hnědého třtinového cukru
1 vanilkový cukr
10 odměrek stévie DULRI
250 g měkkého tvarohu
3 vejce
špetka soli
dle chuti rozinky či ořechy
Vše důkladně promíchejte a vlejte do máslem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Pečte na 175°C.

Takže směle do mlsání, ale bez kalorií – se Stévií:-).

Lenka Kozáková

www.Pro-Mamy.cz

Štítky:

Zanechte komentář

Napsat komentář

Vaše informace jsou u nás v bezpečí. Nemáme rádi spam. Přečtěte si informace o ochraně údajů.

Do následujícího políčka prosím zkopírujte tento kód: zFRDL3